Jadłospis

Poniedziałek (09.03.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki z ziarnami (gluten) z masłem (mleko), sałatą, szynką, kolorową papryką, kakao (mleko).

II śniadanie
Herbata owocowa, jabłko/ woda mineralna

Obiad:
Grochówka z ziemniakami ( mleko), jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką.
Ryż z koktajlem truskawkowo-bananowym na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem, serem Gouda, (mleko), rzodkiewką, herbata z cytryną

Wtorek (10.03.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten)z masłem, (mleko)jajko gotowane ze szczypiorkiem (jaja), zielony ogórek, kakao, (mleko

II śniadanie
Herbata z cytryną, gruszka/woda mineralna

Obiad:
Zupa jarzynowa z kaszą manną( mleko, gluten), jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Nugetsy (gluten, jaja), ziemniaki  z koperkiem, bukiet jarzyn z masełkiem i bułką tartą.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Rogaliki z masłem, serkiem waniliowym (gluten, mleko), herbata z cytryną. .

Środa (11.03.2020)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe, dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko) kiełbaski na ciepło, ser Gouda (mleko), pomidor ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Actimel (mleko) chrupki kukurydziane/woda mineralna

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, mleko, gluten), jarzynami, zielona pietruszka, na kurczaku.
Risotto z jarzynami i filetem z kury.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Precle (gluten), mleko smakowe (mleko). Banan

Czwartek (12.03.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe, dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko) miodem, zupa mleczna(mleko)
z miksem płatków (gluten), herbata z miodem, imbirem i cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś, kolorowa papryka do chrupania. /woda mineralna 

Obiad
Rosół z lanym ciastem ( jaja, seler, mleko), jarzynami, na kurczaku, zielona pietruszka.
Duszone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem.
Lemoniada

Podwieczorek
Galaretka owocowa, żurawina. Słomka ptysiowa (gluten). Danonki (mleko), herbata z cytryną.

Piątek (13.03.2020)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, bułki z ziarnami(gluten) z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (mleko), kakao (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, ogórek zielony do chrupania./woda mineralna

Obiad
Krem z pory z groszkiem ptysiowym, z jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki rybne (ryby, jaja, mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Mus owocowy, herbatniczki wielozbożowe (gluten).

Alergeny  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia